• Tommaseova 10, 52100 Pula - Hrvatska
  • +385 52 393990

Posjetite ova zanimljiva mjestaIstražite grad Pulu

Pula se vezala za mletačke gospodarsko-političke ciljeve, što su je odredili u sljedećih nekoliko stoljeća. Tijekom 14., 15. i 16. stoljeća Pulu su napadali i osvajali Genovežani, hrvatsko-ugarske i habsburške vojske, uzrokujući odumiranja brojnih malih srednjovjekovnih naselja i sela. Osim ratne katastrofe, stanovništvo Pule i Istre je desetkovano brojnim epidemijama kuge, malarije, tifusa i malih boginja. Kao rezultat imamo propadanje monumentalnih građevina, uništeno gospodarstvo i desetkovano stanovništvo doveli su Pulu na zao glas. Ipak, zahvaljujući svom geografskom položaju i važnosti luke u trgovačkom prometu, Pula nije smjela nestati. Grad su spasila organizirana naseljavanja hrvatskog i južnoslavenskog stanovništva. Nakon revolucionarne 1848. godine, Austro-Ugarska je shvatila važnost pulske luke i počeo je intenzivan razvoj ogromne ratne luke i brodogradilišta. To je rezultiralo postupnim naseljavanju Pule i u roku od 50 godina broj stanovnika povećao se sa 1.126 ljudi na oko 40.000.

više o puli

57,460

ljudi

Obala oko grada Pule je oko 30 km.

Brijuni

Brijunski ili Brijuni su skupina od četrnaest malih otoka na hrvatskom dijelu sjevernog Jadrana, odvojeni od zapadne obale Istre uskim Fažanskim kanalom.

više o brijunima

200

dinosaurovih otisaka

Tu je Crkva Svete Marije iz 13. stoljeća, koja je izgrađena od strane Vitezova templara.

Kamenjak

Kamenjak se nalazi u južnom dijelu Istre, kao dio Premanture, koji se nalazi samo 10 kilometara od Pule. Od Premanture do Kamenjaka se može doći automobilom, biciklom ili brodom. Ulaz na područje zaštićenog krajolika naplaćuje se za sva vozila, dok je ulaz za bicikliste i pješake slobodan. Početkom 20. stoljeća, austrijski industrijski mogul Paul Kupelwieser, koji je bio vlasnik Brijuna, kupio je dio medulinske obale, zajedno s poluotokom Kašteja. Čak i tada iznimne krajobrazne vrijednosti ovog područja su prepoznate, a od 1996. poluotok je bio zaštićen kao park-šuma.

više o kamenjaku

Zdrav

odmor

"Liječnik liječi, priroda zacijeli."

Motovun

U podnožju motovunskog brijega, mitski Jason i Argonauti plovili su duž rijeke Mirne, a prvi stanovnici ostaviti tragove naseljavanja ovog područja u razdoblju između 3.500 i 2.200 prije Krista. Prvi spomen Motovuna u pisanim dokumentima datira iz 804, a nakon stoljeća dominacije od strane Nijemaca i patrijarha Akvileje, Motovun pitao Veneciju biti prihvaćen pod vlast 1278. i ostao do 1797. godine U vrijeme Austro Ugarska je ovo područje bio je poznat po uzgoju stabala koji se koriste u brodogradnji.

više o motovunu

Bogata povijest

Od 12. stoljeća

Motovun je bio prihvaćen pod vlast Venecije od 1278. i ostao do 1797.

Poreč

Ako ste u potrazi za aktivnostima, nesvakidašnje doživljaje i bogato kulturno nasljeđe nudi Poreč sa svojih 100 godina iskustva u gostoprimstvu i vrhunskoj turističkoj ponudi. Ne propustite zabave u turističkim naseljima i centru grada. Klubovi na plaži i caffe barovi, a nakon ponoći možete uživati u ugodnoj atmosferi noćnih barova i diskoteka. Jednostavno, zabava od zalaska do izlaska sunca!!

više o porecu

1000 godina

povijesti

Slaveni naselili Istri, Poreč i okolicu u 7. stoljeću...

Rovinj

Na predivnoj zapadnoj obali Istre tik ispod Limskog kanala nalazi se najromantičnije mjesto na Mediteranu! Grad Rovinj-Rovigno pravo je odredište svih vas koji žudite za sentimentalnom atmosferom vremena davno izgubljenim. Zbog nedostatka prostora, kuće i ulice su usko izgrađene, te maleni trgovi, a još i danas nedirnutih modernim urbanizmom. Podatak datira u 7. stoljeće, s nekoliko geografskih podataka koji se odnose na 5. stoljeće iz kojeg Rovinjski kroničar Benussi zaključuje da je Rovinj osnovan između 3. i 5. stoljeća poslije Krista.

više o rovinju

Tvornica

duhana

Rovinj je bio važan luka za trgovačke brodove...